Grote stappen, snel thuis?

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 15:58

Waarschijnlijk ken je deze uitdrukking wel, maar als je duurzaam je gedrag wilt veranderen, zou ik je toch aan willen raden om vooral KLEINE stappen te zetten. En wel hierom.

Stel je wilt graag een paar kilo afvallen. Top, tijd voor rigoreuze stappen. Je vriendin weet nog wel een goed dieet. Je gaat als een dolle, en inderdaad de kilo’s raak je al snel kwijt. Je bereikt je gewenste doel in gewicht. Fijn, dan kun je nu (gelukkig) weer je ‘gewone’ leven oppakken. Echter, voor je het weet, zitten de verloren kilo’s er weer bij en als het tegenzit, zelfs nog wat extra kilo’s. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Hoe kan dat nou?

Doordat je in korte tijd veel kilo’s kwijt bent geraakt, zijn je hersenen aardig van slag. Die willen niets liever dan al dat verlies herstellen. En het deel van je hersenen waar gewoonten vorm krijgen, hebben het hele proces niet kunnen bijhouden. Er was geen sprake van langzaam, veranderd, nieuw gedrag. Dat werd duidelijk toen je weer je oude, ingesleten gewoonten oppakte.

Hoe kan het dan wel? Doelen zijn nuttig, ze geven je richting waar je naartoe wilt. Toch is het belangrijker niet te focussen op het doel, maar op de methode hoe je daar komt. Heb je eenmaal een goede stap gezet met de methode richting je doel, dan ben je al voor een deel succesvol. Ook al kun je dat nog niet altijd waarnemen in een zichtbaar resultaat. De methode (ofwel het proces) is essentieel voor het eindresultaat.

Verandering van gedrag heeft altijd effect, ook als je het niet direct ziet. Je lichaam (en hersenen) hebben tijd nodig. Tijd om zich langzaam aan te passen aan je nieuwe gewoonten. En daarom zijn kleine stappen zo belangrijk. Die kosten niet veel moeite en houd je dus makkelijker vol. En vele kleine stappen samen zorgen op den duur voor effect. En daar draait het allemaal om: die dingen veranderen die je niet heel veel energie kosten en je op de lange termijn wat opleveren. Dat noem ik duurzaam je gedrag veranderen.

Welke kleine stap zou jij zetten?

Ga jij voor de roltrap? Of heb jij het beste voor met je gezondheid en neem jij de trap...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.